Американски дипломати, работещи в Близкия изток, предупредиха администрацията на президента Джо

...
Американски дипломати, работещи в Близкия изток, предупредиха администрацията на президента Джо
Коментари Харесай

Белият дом предупреждава за вълна от недоволство от позицията на САЩ в арабския свят

Американски дипломати, работещи в Близкия изток, предупредиха администрацията на президента Джо Байдън, че поддръжката на Вашингтон за военната акция на Израел в Газа може да докара до недоволство в арабския свят, се споделя в дипломатическа депеша, прегледана от CNN.

В него се показва по-специално, че Съединените щати, заради позицията си, могат да изгубят поддръжката на арабските страни за цяло потомство.

" Губим доста на информационното полесражение ", се споделя в депеша, получена в сряда от посолството на Съединени американски щати в Оман.

Документът, цитирайки " необятен кръг от доверени и ясномислещи лица ", отбелязва, че дейната поддръжка за дейностите на Израел се преглежда в подтекста на " материална и морална отговорност за това, което те считат за вероятни военни закононарушения ".

Комюникето, съгласно CNN, е написана от втория най-високопоставен чиновник в американското посолство в Маскат и е изпратена, наред с други, до Съвета за национална сигурност на Белия дом, Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР.

Макар че това е единствено една линия от районно посолство, той дава взор върху възходящата антиамериканска вълна, обхващаща Близкия изток, отбелязва CNN.

Припомняме, че почти половин месец преди безпрецедентната офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман загатна в изявление за кореспондента на Fox News Брет Бейер, че Рияд е " по-близо " до нормализиране на връзките с Израел.

След войната с " Хамас " през 2021 година Израел се стреми да обезпечи главно равнище на икономическа непоклатимост в Газа, като предлага тласъци, в това число хиляди разрешителни, тъй че жителите на Газа да могат да работят в Израел или на Западния бряг, където заплатите в строителството, селското стопанство или услугите могат да бъдат 10 пъти по-високи от равнището на възнаграждение в Газа.

" Ние вярвахме, че фактът, че идват на работа и носят пари в Газа, ще сътвори несъмнено равнище на мира. Грешахме ", сподели представител на израелската войска.

В края на предишния месец, двама от висшите съветници на президента Джо Байдън желаеха от законодателите на Съединени американски щати да дават още милиарди долари на Израел по вереме на чуване в Конгреса, което беше прекъсвано неведнъж от протестиращи, осъждащи американски чиновници за поддръжката на това, което те нарекоха " геноцид " против палестинците в Газа.

Когато чуването стартира, редица от антивоенни протестиращи подвигнаха червени ръце във въздуха. По-късно полицията на Капитолия ги изведе от стаята, откакто извикаха лозунги, включително  " Спрете огъня незабавно! "   " Защитете децата на Газа! и " Спрете финансирането на геноцида ".

Напрежението сред произраелски и пропалестински групи възникна в някои американски кампуси, в това число няколко в Ню Йорк, което накара университетските чиновници да затегнат ограниченията за сигурност.

Хиляди хора, носещи палестински флагове и надписи " Освободете Палестина ", участваха в манифестации в Съединени американски щати, Канада, Европа, Близкия изток и Африка, призовавайки за преустановяване на огъня и изразявайки взаимност с палестинците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР